fredag 21 oktober 2011

Elsa Schiaparelli

En av de absolut coolaste modeskaparna under 1900-talets första hälft hette Elsa Schiaparelli och kom från Italien. Hon hade nära kontakt med den surrealistiska konströrelsen och såg sin design som konst. I maj 2012 öppnar Metropolitan Museum of Art i New York en utställning om Schiaparellis verk.

Photobucket


Photobucket



Schiaparelli har varit ganska bortglömd sedan hon drog sig tillbaka från modeindustrin på 1950-talet. Folk kommer mest ihåg Coco Chanel från denna tid. Chanels kläder har varit lättare att ta till sig i vardagssammanhang och fler människor har kunnat identifiera sig med designen.

Schiaparellis mode är dock i de flesta fall raka motsatsen. Det är lite konstigt, illusionistiskt och oväntat. Kläderna väcker en diskurs om klädkoder och omvärderar plaggets funktion. Varför inte göra en hatt i form av en sko? Vad är det som säger att man inte kan ha det på sig? (för att det är rätt fult är ett rimligt svar där..haha)

Jag tror knappast att det är en slump att just denna designers arbete sätt i fokus just nu. Schiaparellis stil kan med lätthet smälta in i dagens modeströmmar.

Crap, vad jag vill se detta live! :C

Inga kommentarer: